samenwerken aan natuur, milieu en landschap​

Evenementen

LEZING STADSLANDBOUW

Maandag 14 november 2022 
Hoeve Groot Zandbrink

Lezing ‘Stadslandbouw wat is dat?
door Esther Veen, lector Stedelijke Voedselvraagstukken aan Aeres Hogeschool Almere.

Esther Veen houdt zich bezig met duurzame en gezonde voedselroutines in een inclusieve voedselomgeving en heeft meer dan tien jaar onderzoekservaring op het gebied van stadslandbouw en multifunctionele landbouw.

In deze lezing presenteert Esther de geschiedenis van de relatie tussen stad en voedsel, duikt ze in de (on)zichtbaarheid van voedsel in de stad, bespreekt ze wat met stadslandbouw wordt bedoeld, en gaat ze in op de voor (en na-)delen van stadslandbouw. Er is genoeg ruimte en tijd voor vragen en discussie.

U bent van harte welkom op Hoeve Groot Zandbrink, Postweg 2, Leusden

AGENDA
Om 19.30 uur ontvangen wij u graag met een kopje koffie of thee op de Deel.

Rond 21.15 uur sluiten wij de avond af met een drankje.

 

 

LAMMETJESDAG

Jaarlijks wordt er op Groot Zandbrink een Lammetjesdag georganiseerd met een uitgebreid programma voor de hele familie.
Jong en oud is van harte welkom om de lammetjes te knuffelen, maar ook biggetjes, kalfjes, kuikentjes en jonge geitenjes. 

Verder kunnen kinderen geschminkt worden, is er een speurtocht, zijn er poffertjes, kan er geknutseld worden en houden we marshmallows boven een vuurtje!
Het theehuis is ook vanaf 11.00 uur geopend.

Maar één ding is zeker: het is voor de hele familie een leuk uitje zijn, jullie zijn van harte welkom!

Lammetjesdag 2024: 23 maart (
onder voorbehoud van wijziging)

Toegang en parkeren zijn gratis.

OOGSTFEEST

Een leuke dag voor de hele familie. 
Kom het agrarisch landschap van dichtbij meemaken, en toon je solidair in deze tijd waarin het boerenleven op z’n kop wordt gezet!

Op zaterdag 19 augustus 2023  van 11.00-16.00 uur.
Toegang en parkeren zijn gratis
Hoeve Groot Zandbrink, Postweg 2 in Leusden

Wat er zoal te beleven valt:
Demonstraties met paarden en oude werktuigen
Wedstrijd ploegen met paarden
, met deelnmers uit het hele land
Demonstraties van oogstwerkzaamheden met de hand, met paarden en met trekkers
Diverse Oude ambachten zoals wol spinnen, en- vilten, manden vlechten, lepels snijden, smeden en nog veel meer ambachten om naar te kijken of zelf te doen. 
Presentatie eigen werkgroepen zoals Imkerij, Moestuin, Valleihekken, Houtbewerking en nog veel meer
Diverse Kinderactiviteiten

Rondleiding natuurontwikkeling op Landgoed De Boom
Wat is er nodig om landbouwgrond om te vormen naar natuur? En wat is de meerwaarde van kleine landschapselementen op je erf? Tijdens deze rondleiding laat Remco Jousma, beheerder van Landgoed De Boom, je zien hoe het Landgoed samen met provincie Utrecht natuur ontwikkelt op landbouwgrond en op welke manieren kleine landschapselementen ingezet kunnen worden.
Rondleidingen starten om 11:00, 13:00 en 15:00 uur.
Aanmelden kan achter de boerderij op Hoeve Groot Zandbrink

En natuurlijk vergeten wij de inwendige mens ook niet, op het terrein en in het theehuis kun je gezellig wat eten en drinken, 
OnsTheehuis is geopend vanaf 11.00 uur met een aangepaste menukaart.

Tulpenboom Blokkendoos
Met de mobiele zaag tovert kunstenaar Jos Bregman het groene hout van de Heiligenberg Tulpenboom (Landgoed De Boom) tot een XL blokkendoos van 144 blokken van 21 x 21 x 21 centimeter. Ze zijn te koop voor 21 euro per stuk. Zolang we zagen zijn er ook zaagwensen op verzoek mogelijk. Laat u inspireren!

IMKERIJDAG

Jaarlijks worden er begin juli de Landelijke open imkerijdagen georganiseerd.

De open imkerijdag is erop gericht dat iedereen, van jong tot oud, het houden van honingbijen van nabij kan meemaken.
In 2024 is er alweer de 13e Landelijke Open Imkerijdag waar de imkerij op Groot Zandbrink graag aan mee doet. De imkerij is op zaterdag geopend voor belangstellenden.

Over bijen, honing en meer
De imkers van de Vallei Horstee weten veel over bijen en kunnen leuke interessante dingen laten zien.  
Alle bijen, ook de honderden solitair levende soorten, maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug.

Op de Landelijke Open Imkerijdag zal dan ook op Groot Zandbrink aandacht worden besteed aan de wilde bijen in Nederland. Met bijenhotels en bloemen kunnen deze interessante en nuttige insecten geholpen worden.

Bijen zijn boeiend
Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze leggen ook graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur. Ze laten u graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Kom een kijkje nemen in de bijenstal.

Misschien ontdekt u de koningin en ziet u het verschil tussen de darren, de mannetjes en de werksters, de vrouwelijke bijen.

Honingwinning
Hoe komt de honing in een potje terecht? De imker laat u graag zien hoe het uit de honingraten wordt geslingerd en vervolgens direct te eten is.  

Kom ook kijken in de wereld van de honingbij !

BOEREN WINTER WANDELING

Boerenwinterwandeling 29 december 2023

De Boerenwinterwandeling is een wandeltocht van ongeveer zeven kilometer door het boerenland. Onderweg worden er verschillende boerenbedrijven bezocht. De sfeer wordt vergroot met vuurkorven en midwinterhoornblazers Onderweg is er warme choco, glühwein en oliebollen. Bij terugkomst op Groot Zandbrink kunt u, onder het genot van een drankje, gezellig napraten.

Als klap op de vuurpijl kunt u genieten van een heerlijk stamppottenbuffet!

De wandeling gaat soms over ongebaande paden. Het is dus niet mogelijk om de wandeltocht met een wandelwagen of een rolstoel te maken. Zorg voor stevige wandelschoenen. De route is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

De wandeling start en eindigt bij Hoeve Groot Zandbrink (Postweg 2, Leusden) op vrijdag 29 december vanaf 12:00 uur. Honden mogen niet mee. Vier keer per uur start er een groep wandelaars, verder kunt u in eigen tempo de route volgen.

Nadat uw inschrijving en betaling is ontvangen, krijgt u van ons bericht over de exacte starttijd.

De mensen die tussen 14:00 en 15:00 starten, lopen het laatste deel van de wandeling bij invallende duisternis. Dat kan leuk en spannend zijn, we zetten vuurkorven langs de route. Maar niet iedereen vindt dit prettig. Houd hier dus rekening mee bij het opgeven van de voorkeur-starttijd.

Inschrijven mogelijk vanaf 1 november 2023. Er is ruimte voor ongeveer 400 wandelaars. De aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.

Lees hier onze voorwaarden voor deelname :

Voorwaarden_2022.pdf

KERSTFAIR

Vrijdag 8 en zaterdag 9 december 2023
Op vrijdag 8 december om 16.00 uur start onze kerstfair op de Deel van Groot Zandbrink. Onder het genot van een glaasje Glühwein of ander drankje kunt u de kraampjes langs lopen, wie weet zit er iets leuks voor u bij.
Ook kunt u genieten van een kom goed gevulde Erwtensoep of andere versnaperingen.
Op zaterdag 9 december is de kerstfair te bezoeken van 11.00-16.00 uur. Ook dan zullen we voor de inwendige mens zorgen.
Het theehuis is tijdens de kerstfair ook geopend.
Wij bieden mooie kerstpakketten en diverse soorten jam aan, beiden gemaakt door vrijwilligers van Groot Zandbrink.
Daarnaast zijn er diverse organisaties uit Leusden die hun producten aanbieden waaronder ook goede doelen.
Binnenkort zullen we de organisaties hier bekend maken.

Kom de Kerstsfeer proeven, u bent van harte welkom!

Toegang en parkeren is gratis.