logo transparent

Landgoed De Boom

Hoeve Groot Zandbrink is, naast een aantal agrarische bedrijven en woningen, één van de locaties die deel uit maakt van Landgoed de Boom.
De agrarische natuur- en milieuvereniging Vallei Horstee heeft Hoeve Groot Zandbrink als thuisbasis en organiseert hier diverse activiteiten, waaronder het Theehuis, maar ook aardappels verbouwen voor de Voedselbank en nog veel meer.

Heeft u vragen over Landgoed de Boom dan kunt u het best contact opnemen met ’t Schoutenhuis BV.
Telefoon: 033 286 1166
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Landgoed De Boom, ruim 1100 ha. groot, is een afwisselend en gaaf gebleven coulissenlandschap tussen Leusden, Woudenberg, Achterveld en De Glind. Alle boerderijen en huizen op het landgoed zijn herkenbaar aan de blauwe luiken, soms met witte spiegel. De laatste eigenaar, Anna Aleida de Beaufort, bracht het onder in een stichting. Met als doel: een duurzame toekomst en steun aan maatschappelijke activiteiten in de omgeving.

Op het landgoed ligt ook het beschermde natuurmonument Groot Zandbrink. Op deze plaats komt kalkrijk kwelwater uit de diepe bodem omhoog waardoor er zeldzame plantensoorten groeien. Er zijn veldjes blauwgrasland met rietorchis,
spaanse ruiter, blauwe knoop en andere bijzondere plantensoorten.

Op veel plaatsen in de Vallei zijn houtwallen, elzensingels en bosjes in de loop der jaren verdwenen. Landgoed De Boom is een mooi voorbeeld van een cultuurlandschap dat er voor een groot deel nog zo uit ziet als in de tijd dat het werd ontgonnen. In dit gevarieerde landschap met bloemrijke graslanden en kleinschalige begroeiing, voelen ree, das, boerenzwaluw, steenuil en ijsvogel zich goed thuis.